De voordelen van telewerken en “het nieuwe werken”

telewerk

Ben je klaar voor de ‘next level’ na corona? Wat zijn de voordelen van telewerk en wat is het “nieuwe werken”? Waarom heb je een policy nodig?

Wat zijn de voordelen van telewerken?

Corona dwong ons massaal te gaan telewerken. Ongetwijfeld hebben veel bedrijven de voordelen van telewerken het afgelopen anderhalf jaar ervaren. Bedrijven kunnen besparingen realiseren door…

  • het efficiënt gebruik van kantoorruimte en parking;
  • de daling van het ziekteverzuim, telewerkers zijn minder vaak ziek;
  • meer geconcentreerde medewerkers;
  • een daling van verplaatsingsonkosten.

Bovendien heeft telewerken een goede invloed op het bedrijfsimago: je bent een aantrekkelijke, moderne en innovatieve speler. Je draagt als bedrijf je steentje bij in het verminderen van de files en hebt aandacht voor ecologie. De fysieke controle op de werkvloer neemt af, het belang van het opvolgen van de resultaten van de medewerker neemt toe. Controle maakt plaats voor vertrouwen. Je geeft je medewerkers meer zelfstandigheid waardoor het gevoel van vertrouwen en waardering toeneemt.

Medewerkers die telewerken ervaren over het algemeen minder stress. Ze kunnen hun balans werk – privé beter op elkaar afstemmen, ervaren minder vermoeidheid die gekoppeld is aan verplaatsing (files, vertragingen openbaar vervoer). Ook voor de niet-telewerkende collega’s is er voordeel: minder druk op kantoor, minder parkeerstress.

“Het nieuwe werken” – wie durft?

Telewerken bracht bij veel bedrijven een cultuurverandering met zich mee. Steeds meer merken we dat bedrijven telewerk als een onderdeel zien van “het nieuwe werken” of “hybride werken” waarbij ook het mobiliteitsvraagstuk en het verloningsbeleid onder de loep genomen worden.

Waarom “het nieuwe werken” financieel niet integreren in een cafetariaplan in jouw bedrijf? Zorg er op die manier voor dat medewerkers op een correctie manier worden ondersteund en vergoed voor het thuiswerk, afgestemd op hun individuele noden. Durf nog een stapje verder te gaan en vervang de bedrijfswagen door een mobiliteitsbudget met flexibele mobiliteitsoplossingen op maat van de werknemer.

Denk je eraan om kantoorruimte af te bouwen? Ook en net dan kan je kiezen voor goed bereikbare locaties, bijvoorbeeld door te werken in ‘co-working spaces’. Wil je nog gebonden zijn aan een vast uurrooster? Neem de arbeidstijdregeling van je telewerkers mee in het verhaal. Telewerken gaat vaak hand in hand met een glijdend uurrooster.

Goede afspraken maken de beste vrienden

Je doet er goed aan om jouw bedrijfsvisie en afspraken over “het nieuwe werken” schriftelijk vast te leggen in een policy. Zo motiveer je medewerkers om mee te stappen in deze nieuwe manier van werken.

In een ‘policy’ geef je jouw medewerker ook een duidelijk kader waarin hij mag handelen. Bovendien, een policy is eenvoudig aan te passen zonder toestemming van de medewerker en toch juridisch afdwingbaar. Het is een instrument dat je flexibel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Zoek je advies bij het opstellen van een thuiswerkpolicy? Zoek je een partner die “het nieuwe werken” in jouw bedrijf concreet vorm kan geven? Contacteer ons…