Cafetariaplan: Get to know the basics

balans geld

“Flexibel verlonen is de toekomst.” Een uitspraak die we steeds vaker horen. Steeds meer ondernemingen kiezen voor een cafetariaplan en leggen de keuze bij hun werknemers. In deze blog lichten we toe wat een cafetariaplan is en uit welke voordelen het kan bestaan.

Wat is een cafetariaplan?

Met een cafetariaplan kan je als werknemer een deel van je loon omzetten in extralegale voordelen. Je krijgt dus een bepaald budget waarmee je zelf extralegale voordelen kan kiezen. Vandaar ook de benaming; je schuift als het ware aan in een cafetaria waar je zelf je loonbordje kan samenstellen.

Het invoeren van een cafetariaplan gebeurt op vrijwillige basis. Werknemers zijn bovendien niet verplicht om in te stappen: een akkoord van werkgever én werknemer is vereist. De werkgever behoudt de controle over het cafetariaplan en kiest het budget en de mogelijke opties.

Budget cafetariaplan bepalen

Maar hoe bepaal je als werkgever dit budget? De mogelijkheden om een cafetariaplan te financieren zijn in de praktijk erg ruim. Van een eindejaarspremie (‘dertiende maand’), over een percentage van het brutoloon, tot een budget of deel ervan van de bedrijfswagen of zelfs een bonus.

Als werknemer je eindejaarspremie inruilen voor een extralegaal voordeel is populair, maar niet voor iedereen mogelijk. De regels voor eindejaarspremies worden immers sectoraal bepaald. Het zijn dan ook de sectoren die beslissen of je deze premie mag inwisselen voor een cafetariaplan.

Tip: Cafetariaplan met eindejaarspremie

In deze paritaire comités kan je je eindejaarspremie inwisselen voor een extralegaal voordeel uit het cafetariaplan: 105, 200, 201, 202, 202.01, 209 (enkel voor bedienden Luik en Luxemburg – Henegouwen en Namen), 220, 221, 224 (omzetting naar vrije dagen), 227, 307, 311, 321.

Waarom kiezen voor een cafetariaplan?

Kiezen voor een cafetariaplan is in de praktijk een win-winsituatie. Zowel de werkgever als de werknemer halen hier voordeel uit. Zo kiezen werknemers zelf hun extralegale voordeel én betalen ze er bovendien meestal minder sociale zekerheid op.

De werkgever krijgt een budgetneutrale oplossing waarmee inspelen op de behoeften van werknemers eenvoudig wordt. Andere voordelen van een cafetariaplan? Een streepje voor in de war on talent, meer motivatie op de werkvloer en diverse verloning zonder hogere loonkost.

Voorbeelden cafetariaplan

We weten nu wat een cafetariaplan is en waarom het interessant is, maar uit welke extralegale voordelen bestaat het eigenlijk? Welke ingrediënten kan je nu op je bordje scheppen? De voordelen zijn onderverdeeld in vier grote categorieën. We lichten deze hieronder kort toe.

#1 Work-life

De eerste optie is investeren in je work-lifebalans, vandaag hoog op het prioriteitenlijstje van werknemers. Dit kan bijvoorbeeld door de aankoop van extra vakantiedagen of het volgen van bijkomende opleidingen.

Tip: Investeer je graag in de telewerksituatie van je werknemers? Kies dan voor een tussenkomst in de aankoop van zijn of haar bureau(stoel). Een ergonomische werksituatie bezorgt je immers meer focus, verhoogde productiviteit én betere resultaten. What’s more to ask? Opgelet: deze kost kan je slechts één keer per tien jaar vergoeden.

#2 Mobiliteit

Je kan ook kiezen voor een mobiliteitsoplossing in de plaats. Denk: een elektrische fiets, een bedrijfswagen, een bijkomende woon-werkvergoeding, een upgrade van je treinabonnement naar eerste klas, fietslease, een railpass … Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

#3 Elektronica

Binnen het cafetariaplan worden vaak elektronische toestellen of ‘hardware devices’ aangeboden. Zo kan je als werknemer een smartphone, tablet, printer of hoofdtelefoon ter beschikking krijgen. Een interessante optie, zeker door het toenemende telewerk!

#4 Tussenkomst verzekeringen

Tot slot kan je als werknemer opteren om je budget cafetariaplan te besteden aan de tussenkomst van de verzekering. De meest gekende verzekeringen zijn de ambulante verzekering en de hospitalisatieverzekering. Maar ook terugbetaling pensioensparen is mogelijk!

Meer voordelen en details zijn te vinden in onze vorige blog: De meest gunstige voordelen die je kan bieden in je cafetariaplan! – PointHR.
Ook de voor- en nadelen staan uitgebreider toegelicht in een andere blog: Cafetariaplan: de voor- en nadelen op een rijtje – PointHR

Benieuwd welke extralegale voordelen er in jouw cafetariaplan opgenomen kunnen worden? Contacteer ons voor hulp bij het opzetten of uitbreiden van uw cafetariaplan.