Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

vakantie

De temperaturen stijgen, de dagen worden langer, … De zomervakantie is stilaan in zicht. Maar op hoeveel vakantiedagen heb je als werknemer recht? En wat als je vorige zomer je studies hebt afgerond en dan pas aan de slag bent gegaan? In deze blog geven we jou een overzicht van de verschillende soorten vakanties voor bedienden.

Het basisprincipe | Wettelijke vakantie

Het basisprincipe is als volgt: elke werknemer heeft recht op vakantie. Hoeveel vakantie je verkrijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals je tewerkstellingsgraad en de datum waarop je bent gestart op je job. Werk je al een jaar voltijds, dan heb je het jaar nadien in principe 4 weken wettelijke vakantie.

Werknemers – zowel arbeiders als bedienden – bouwen hun vakantierechten op in het ‘vakantiedienstjaar’. Het jaar nadien – het ‘vakantiejaar’ – mogen ze hun wettelijk verlof opnemen. Was je in 2022 voltijds aan de slag, dan heb je in 2023 recht op 4 weken wettelijke vakantie. Tijdens deze weken krijg je vakantiegeld, dat wordt uitbetaald door je werkgever of een vakantiefonds.

Net afgestudeerd, wat nu? | Jeugdvakantie

Jongeren die kort na hun studies zijn beginnen werken, hebben – overeenkomstig het principe hierboven – het jaar nadien slechts beperkt recht op wettelijke vakantie. Om hen toch een normaal aantal vakantiedagen te geven, werd een systeem van jeugdvakantie ingevoerd.

Om jeugdvakantie op te nemen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je:

  1. jonger zijn dan 25 jaar,
  2. je studies hebben afgerond,
  3. één of meerdere contracten van samen minstens 1 maand in loondienst kunnen voorleggen,
  4. en al 13 dagen effectief hebben gewerkt.
  5. Dit allemaal in het vakantiedienstjaar!

Voldoe je aan de voorwaarden en is je wettelijke vakantie uitgeput, dan heb je recht op jeugdvakantie mét RVA-uitkering.

In practice | Jan is een 23-jarige die is afgestudeerd op 30 juni 2022. Hij startte op 1 oktober 2022 op zijn nieuwe job als finance consultant. In de zomer van 2023 wilt hij een lange reis maken met zijn vrienden. Volgens het systeem van wettelijke vakantie, heeft hij recht op 6 dagen wettelijk verlof. Daarnaast kan hij 14 dagen jeugdvakantie opnemen. Zo kan hij 20 dagen reizen met zijn vrienden.

Aanvullende vakantie | Europese vakantie

Ben je er een jaartje tussenuit geweest en ga je terug aan de slag? Ben je net afgestudeerd maar heb je geen jeugdvakantie omdat je ouder bent dan 25? Om te vermijden dat werknemers geen recht hebben op vakantiedagen, werd een Europese maatregel geïntroduceerd: de Europese vakantie.

Het systeem van Europese vakantie geeft werknemers de mogelijkheid om alsnog vakantiedagen op te nemen tijdens je vakantiedienstjaar. De voorwaarde? Je moet reeds 3 maanden aan de slag zijn in je huidige job. In dat geval heb je recht op aanvullende vakantie, maar opgelet: je vakantiegeld is slechts een voorschot op het gewone dubbele vakantiegeld van het jaar nadien.

The extra’s | Andere soorten verlof

Zijn je vakantiedagen al opgebruikt maar wil je toch nog een reisje boeken? Wil je langer dan 20 dagen op vakantie gaan? No worries! Naast bovenstaande verloven, kan je nog een beroep doen op een heleboel andere types vakantie.

Zo heb je in veel bedrijven recht op inhaalrustdagen, ook wel ‘ADV-dagen’ genoemd. Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan heb je jaarlijks recht op 12 betaalde ADV-dagen. Ben je een lange tijd in je bedrijf aan de slag? Check zeker of je onderneming geen extra anciënniteitsdagen heeft. Ook onbetaald verlof, in samenspraak tussen werkgever en werknemer, is vaak een optie.

Wil jij je werknemers meer verlof geven en kan je hier hulp bij gebruiken? Wij bekijken samen met jullie de opties en ondersteunen bij de implementatie. Contacteer ons vrijblijvend.