Mobiliteitsoplossingen aanbieden in je cafetariaplan

fiets

De dag van vandaag is mobiliteit een probleem. Onze wegen zijn overvol en file is dagelijkse kost. Het woon-werkverkeer is vaak stresserend en medewerkers verliezen kostbare tijd in het verkeer. Als werkgever kan je het leven van je medewerkers gemakkelijker maken door mobiliteitsoplossingen aan te bieden via een cafetariaplan.

Wat is een cafetariaplan?

Een cafetariaplan is een product ontwikkeld om medewerkers individueel hun verloning te laten samenstellen, op maat van ieders behoefte. Maar toch budgetneutraal. Je bepaalt eerst je budget (meer info lees je in deze blog ) en daarna welke voordelen je wil aanbieden aan je medewerkers. Het is zoals met een buffet …. je schept op je bord wat je graag wil.

Welke mobiliteitsoplossingen kan je aanbieden?

Het aantal voertuigen zou moeten dalen op onze wegen om het leefbaar te houden. Hierdoor zoeken we naar alternatieven om ons te verplaatsen. De opties zijn natuurlijk ook afhankelijk van de ligging van je bedrijf. En wat als je een firmawagen geeft, moet je dan nog extra betalen voor alternatief vervoer?

Binnen het cafetariaplan kan een medewerker een budget besteden aan mobiliteitsoplossingen om het leven gemakkelijker te maken. Zo kan een medewerker naast het woon-werkverkeer met de wagen bijvoorbeeld tickets voor het openbaar vervoer aankopen om op bepaalde dagen als er veel verkeer is, of bij slechte weersomstandigheden, toch met de trein te komen werken. Een medewerker met een firmawagen kan een abonnement openbaar vervoer aankopen om het traject woon-werk te doen. Ingeval je medewerker reeds met de trein komt werken, kan het budget gebruikt worden om een eersteklasabonnement aan te kopen om zo rustiger te reizen, of kan je een abonnement voor de betaalparking van het station aankopen om de dagelijkse parkeerstress te vermijden.

Daarnaast kan je ook een fiets aanbieden! De medewerker koopt met het budget een (elektrische) fiets of Pedelec, om zo op die manier vlot op het werk te geraken.

Je kan als werkgever ook een deelabonnement voor wagens voorzien voor medewerkers die bewust hun wagen aan de kant schuiven, maar toch nog af en toe gebruik willen kunnen maken van een wagen.

Je kan ook medewerkers de mogelijkheid geven om structureel thuis te werken en een budget voorzien voor de inrichting van hun werkplek.

Besluit

Via het invoeren van een cafetariaplan creëer je meer flexibiliteit in je verloning en kan je oplossingen aanbieden die het leven van je medewerkers gemakkelijker maakt. Het is belangrijk om hier duidelijke regels voorop te stellen en voordelen te kiezen die aan de ene kant voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de werknemer maar die ook het loon optimaliseren.

Wil je hier meer over weten? Aarzel niet om ons te contacteren.  Wij helpen jou bij het samenstellen van een cafetariaplan op maat van je KMO!