We bekennen het, we zijn stiekem fan van het programma ‘Blind getrouwd’! We vinden het een interessant experiment. Een heel team van “liefdesexperten” zoekt een match tussen twee mensen, maar waarom lukt het bij het ene koppel wel en bij het andere niet?
We trouwen normaal gezien uit liefde maar juridisch is het huwelijk natuurlijk een regeling die vastgelegd wordt over het geld en de eigendommen van beide partijen.
Wanneer je als werkgever een vacature openstelt en een kandidaat uitkiest is het ook een soort van blind trouwen. Er zijn vele rekruteerders die met veel zorg een goede match voor je zoeken, de ideale kandidaat met het geschikte profiel, maar waarom loopt het dan ook soms hier mis? Het is niet omdat er een “perfecte match” is, dat er een goed huwelijk is. Ook al heb je de geldkwesties goed op papier gezet! Voor een goed huwelijk is meer nodig: duidelijke afspraken maken, communiceren, investeren in elkaar, elkaar waarderen en respecteren en ook met de negatieve kanten van de andere partij leren leven….
Dit is ook zo in de relatie tussen werkgever en werknemer. Ook hier is het essentieel om duidelijk elkaars verwachtingen af te stemmen en op papier te zetten. De arbeidsovereenkomst is hier een goede tool voor. Afspraken over verloning en loonsvoorwaarden, maar ook afspraken over beroepsgeheim, concurrentiële activiteiten,…. Naast het contract maak je ook best duidelijke afspraken over het gebruik van voordelen die je aanbiedt aan je werknemers. Hoe moet de werknemer zijn firmawagen gebruiken? Wat mag? Wat mag niet? Wat valt onder de verzekering? Mag de werknemer de laptop ook voor privédoeleinden gebruiken,…? Het arbeidsreglement is het verlengde van het contract. Hierin maak je afspraken over uurroosters, werktijd, afwezigheden, ….
Communicatie is belangrijk en neem dus ook de tijd om deze afspraken toe te lichten aan je nieuwe werknemer. Het is niet voldoende om het arbeidsreglement en policies te overhandigen, maar overloop ook de inhoud en de belangrijkste zaken.
Bij de aanvang al elkaars verwachtingen op elkaar afstemmen is een goede start, maar niet voldoende. Je moet als werkgever blijven investeren in je relatie met je werknemer en blijven praten. Goede tools hiervoor zijn functioneringsgesprekken en een goed gestructureerd evaluatiebeleid. Neem ook de tijd om het gesprek aan te gaan. Is de werknemer nog gelukkig? Ben jij als werkgever nog tevreden met je keuze? Presteert de werknemer zoals je verwacht? Ga er niet vanuit dat als de werknemer niets zegt, deze tevreden is. We kunnen elkaars gedachten niet lezen. Daarnaast evolueert de samenleving en de technologie of kan de situatie van de werknemer wijzigen. Vastroesten in oude gewoontes kan nefast zijn.
Het is dus niet omdat je kandidaat voldoet aan het vooropgestelde profiel, dat het al in kannen en kruiken is. Ook als werkgever moet je blijven investeren in je relatie en duidelijke afspraken maken en blijven praten.
Wil je graag investeren in een langetermijnrelatie met je werknemers? Merk je dat er nog verbeterpunten zijn in de relatie met je werknemers? Heb je hier hulp bij nodig?
Wij helpen je graag verder. Contacteer ons vandaag nog en ontdek hoe we jouw leven kunnen vergemakkelijken.