Ik geef jaarlijks in januari loonsopslag!

Een nieuw jaar dus nieuwe verloning! We zien vaak dat klanten traditioneel loonsopslag geven in januari. Ze evalueren het afgelopen jaar en beslissen dan om zowel de goede als de minder goede werknemers een beetje loonsopslag te geven. Mag dit wel? En is dit wel een goed idee?

Mag ik loonsopslag geven?

In het kader van de “loonnorm” mag je alleen een loonsverhoging toekennen die is opgenomen in je sectorafspraken van je paritair comité, ingeval van promotie en ingeval van uitbreiding van verantwoordelijkheden. Strikt genomen mag je in geen andere omstandigheden je medewerker loonsopslag geven. Dit is in het kader van de loonkost tegenover onze buurlanden. Maar om eerlijk te zijn …. er is nog nooit controle op geweest of er zijn geen sancties voor gegeven.

Is het wel een goed idee?

Het effect van loonsopslag geven zonder een reden of omdat het een nieuw jaar is, verdwijnt heel snel en daarnaast gaan je medewerkers het iedere keer opnieuw verwachten. Hier koppel je geen beloning aan prestaties. Vergeet ook niet dat er jaarlijks een index is (en dit jaar is de prognose 10.47%). Werknemers beschouwen dit als normaal en zien het niet als een loonsopslag, toch is het voor jou als werkgever steeds een loonkost!

Wij zijn voorstander om loonsverhoging te linken aan het bereiken van doelstellingen en nog meer aan het uitbreiden van verantwoordelijkheden. Maar hoe doe je dit? Hiervoor heb je een uitgewerkt evaluatiebeleid nodig. Objectief gezien kan je medewerkers alleen maar evalueren op het bereiken van doelstellingen omdat je dit kan meten. Medewerkers evalueren op gedrag is subjectief en niet meetbaar. Wil je je medewerkers motiveren en engageren bij het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen? Zet dan bedrijfsdoelstellingen om naar doelstellingen per functie en maak de medewerker hier verantwoordelijk voor. Plan ook vaste momenten in om de evolutie van het bereiken van deze doelstellingen te bespreken. Bereikt de medewerker de doelstellingen? Dan zal dit een positieve impact hebben op je bedrijf. Wil je je medewerker hiervoor belonen? Voorzie dan een budget.

Voor de werkgever is het budgettair beter om een bonus toe te kennen. Het is een eenmalige kost, afhankelijk van de soort bonus optimaliseerbaar en in sommige gevallen betaal je er nog 15.34% vakantiegeld op. Een loonsverhoging heeft impact op de rest van de carrière, vakantiegeld, eindejaarspremie,…. Waardoor de kosten moeilijker beheersbaar zijn. Daarnaast geef je een extraatje maar geen loonsverhoging, wat wettelijk mag. Wij moedigen wel aan om een medewerker een loonsverhoging te geven wanneer deze een uitbreiding van verantwoordelijkheden krijgt.

Besluit

Loonsverhogingen toekennen niet gelinkt aan het bereiken van doelstellingen of uitbreiden van verantwoordelijkheden is geen goed idee. Het mist impact. De medewerker is het snel gewoon en vindt het vanzelfsprekend. Link extra loon aan goede prestaties. Zo worden de besten van de klas beloond en hou je de werknemer scherp om steeds het beste van zichzelf te geven.

Wil jij je medewerkers belonen? Doe dit dan op een verantwoorde en gestructureerde manier. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.