Waarom is het belangrijk om je waarden en normen in je organisatie in kaart te brengen?

Values

Vorige week, 31 januari was het ‘dag van de directeur’. Wij, bij PointHR, verruimen dit graag naar de dag van de bedrijfsleider, zaakvoerder en founder. Kortom, we vinden het belangrijk om jou even in de bloemetjes te zetten. En we geven jou hiervoor ook een cadeau, nl. de podcastreeks Heart Rocking Organisations, boordevol inspiratie om van jouw bedrijf een mensgerichte innoverende organisatie te maken. Lees er meer over hieronder.

Waarom is het belangrijk om je waarden en normen in je organisatie in kaart te brengen?

De basis hiervoor is weten waarvoor je staat!

Weet je dat ook? Als CEO of zaakvoerder is het heel gemakkelijk om te zeggen wat je bedrijf doet. Je bent daarin uitermate geoefend, want quasi dadelijks vertel je dat in een salesgesprek of een netwerkcontact.

Maar kan je ook scherp vertellen waarvoor je bedrijf staat?

Kan je even scherp formuleren wat de missie van jouw organisatie is? Welk verschil jullie willen maken? Hoe jullie naar de zaken kijken? Waarom jullie doen wat jullie doen?

Dat is vaak al wat lastiger.

‘Waarom in godsnaam zou dat nodig zijn’ hoor ik je al vragen.

Wel, al die vragen hebben te maken met de waarden en normen van je bedrijf. Het is belangrijk om die heel helder te hebben. Want het geeft een houvast bij de ontwikkeling van je bedrijf.

Zo ook bijvoorbeeld bij de uitbouw van je team. Eigenlijk ga je op zoek naar mensen die helemaal mee geloven in je bedrijf en je product of dienstverlening. Wel moeten ze complementaire competenties hebben en passen binnen de cultuur van je organisatie. Anders is het maar met de natte vinger werken en buikgevoel volgen, wat soms dure gevolgen kan hebben.

Ook bij de ontwikkeling van je HR-beleid speelt dit mee. Want als je weet welke visie je hebt, kan je ook je organisatie vorm geven. Welke type leidinggevende wil je zijn? Welke ontwikkelingskansen wil je geven aan je medewerkers? Hoe kijk je naar work-life balance? Kunnen mensen die een wat a-typisch parcours hebben afgelegd, ook bij je terecht? Hoe kijk je daarnaar?

Sta je voor andere organisatiekeuzes, dan zijn die waarden en normen ook de toetssteen. Kies je voor de ene of andere tool, welke prijssetting ga je doen, welke soort marketingacties doe je,…

Om maar te zeggen, het is belangrijk om hierbij stil te staan!

Je hoeft dit niet alleen te doen, Wij helpen je daar graag bij want we zijn graag jouw ‘compagnon de route’ bij de ontwikkeling van je bedrijf en HR fundamenten.

Tijdens de workshop ‘Leg de basis van je HR-beleid’ bouwen we de fundamenten.

Dit staat op het programma:

  • We brengen je waarden en normen, missie en visie in kaart.
  • We onderzoeken wat dit betekent voor je bedrijfsdoelstellingen.
  • We adviseren je hoe je je organisatie best organiseert om je doelstellingen te maken.

Zo zet je de eerste stappen naar een mensgerichte, innoverende organisatie.

Boek een kennismakingsgesprek om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen helpen of reply op deze mail?

Speciaal om jou te inspireren

We doen je de podcast Heart Rocking Organisations cadeau. Hierin gaat Kelly Van Meldert op onderzoek, hoe maak je nu zo’n fijne, veilige, mensgerichte en innovatieve werkomgeving? En dan nog liefst eentje met een eerder vlakke organisatiestructuur. Zelf was Kelly enkele jaren geleden ook directeur van een Vlaamse organisatie en worstelde ze met haar rol als ‘baas’.

In de podcast gaat Kelly in gesprek met CEO’s die hierin pionieren, auteurs van managementboeken en andere interessante mensen die op haar pad komen.

Kelly is als HR-adviseur verbonden aan Legal + HR Solutions. Vandaag staan er 26 afleveringen klaar om je te inspireren. Om de 2 weken op dinsdag komt er een aflevering bij. Dus als je het topic interessant vindt, abonneer je dan op het podcastkanaal .