De AI-Act of AI-Verordening heeft als doel om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de Europese Unie op een veilige en verantwoorde manier te reguleren.
De AI-Verordening is in werking getreden op 1 augustus 2024 en zal van toepassing zijn vanaf 2 augustus 2026 met uitzondering van een aantal bepalingen die op al vroeger van kracht worden een een aantal op een later moment.
Ondertussen zijn we de eeste deadline gepasseerd.
Vanaf 2 februari 2025 zijn AI systemen met een onaanvaardbaar risico verboden en ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor AI-geletterdheid binnen je onderneming.
Waarom de AI-Act?
Doelstelling van de AI-Act is:
- de werking van de interne markt te verbeteren door een uniform rechtskader vast te stellen voor de ontwikkeling, het in de handel brengen, het in gebruik stellen, en het gebruik van artificiële-intelligentiesystemen (AI-systemen)
- de bevordering van mensgerichte en betrouwbare artificiële intelligentie
- waarbij de bescherming tegen de schadelijke effecten van AI van de gezondheid, de veiligheid en de grondrechten binnen de Europese Unie voorop staat
- en daarnaast innovatie te ondersteunen
Anders gezegd: laat ons de voordelen van AI zoveel mogelijk benutten, maar de risico’s ervan ook zo veel mogelijk beperken.
Indeling van AI-systemen op basis van risico
De AI-Act classificeert AI-systemen in risiconiveaus:
- Onaanvaardbaar risico
- Hoog risico
- Beperkt risico
- Geen risico
Afhankelijk van de categorie waartoe een bepaald AI-systeem behoort, zullen verschillende verplichten en voorwaarden moeten nageleefd worden.
Hoe zwaarder het risico, hoe meer regels er zullen gelden.
Daarnaast gelden voor AI-modellen voor algemene doeleinden (ChatGPT) aparte regels.
Verboden AI-systemen
Vanaf 2 februari 2025 mogen AI-systemen met een onaanvaardbaar risico niet langer ontwikkelt, aangeboden noch gebruikt worden binnen de EU.
Voorbeelden van zo’n verboden AI-systemen:
- Social scoring: waarbij op basis van een AI-systeem burgers op basis van hun gedrag en kenmerken een score krijgen die invloed heeft op hun rechten en vrijheden
- Emotieherkenning op de werkplek en in het onderwijs, tenzij dit bijvooorbeeld om medische of veiligheidsredenen gerechtvaardigd is.
Het is dus heel belangrijk om na te gaan welke AI-systemen binnen je bedrijf ontwikkeld, aangeboden of gebruikt worden om een duidelijk zicht te hebben tot welke categorie AI ze behoren alsook welke verplichtingen hierbij dienen nageleefd te worden.
AI-geletterdheid binnen je onderneming
Naast het verbod op AI-systemen met een onaanvaardbaard risico, moeten organisaties ook zorgen voor voldoende AI-geletterdheid op de werkvloer. Dit houdt in dat medewerkers (maar ook bijvoorbeeld freelancers, uitzendkrachten, …) de nodige kennis en vaardigheden hebben om AI-systemen correct te gebruiken en de risico’s ervan in te schatten.
Ze moeten weten hoe AI werkt en welke beperkingen het heeft, hoe AI-beslissingen geïnterpreteerd moeten worden, hoe risico’s en ethische vraagstukken geïdentificeerd en aangepakt kunnen worden,…
Het niveau van AI-geletterdheid moet afgestemd zijn op de functie van de medewerker, tailormade zeg maar. De AI-geletterdheid van de IT-afdeling zal er totaal anders uitzien dan deze van de HR-afdeling, de mensen aan de receptie of marketingafdeling.
Er wordt nergens in de AI-Act bepaald hoe je die AI-geletterdheid concreet moet of kan waarborgen. Je hebt hier dus vrijheid in zolang je maar zorgt voor een “toereikend” niveau van AI-geletterdheid.
Een duidelijk AI-beleid (AI-policy) kan niet alleen helpen om deze AI-geletterdheid te waarborgen en het gebruik van AI binnen de organisatie te reguleren maar zal ook een “must” zijn om te voldoen aan de verschillende verplichtingen die de AI-Verordening met zich meebrengt.
Geen tijd te verliezen
Een aantal verplichtingen onder de AI-Act zijn al in werking getreden en vanaf augustus 2025 volgen er ook sancties. Het is dus essentieel om tijdig maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je organisatie klaar is voor deze nieuwe regelgeving.
Meer weten: samen met FLOW HR organiseren we op 9 september 2025 een deepdive sessie rond AI op de werkvloer waar je de belangrijkste principes van deze AI Verordening uitgelegd krijgt, we dieper inzoomen op die AI-geletterdheid en een overzicht waar AI binnen HR kan gebruikt worden
Bovendien krijg je een framework om je te helpen bij de opmaak aan een AI beleid binnen je onderneming.
Komt de datum niet goed uit, geen probleem, de sessie wordt opgenomen zodanig dat je hier op jouw tempo zelf mee aan de slag kan gaan.
Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met je payrollconsulent voor meer informatie.