Flexibiliteit in verlonen, wat is dat eigenlijk? Het is leuk als je als werkgever aan je medewerkers kan aanbieden om hun verloningspakket zelf samen te stellen. Iedereen heeft verschillende behoeften en noden. Toch zijn hier regels aan verbonden en moet je ook rekening houden met de regels betreffende sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing.
1. Welk deel van het loon mag je omzetten naar flexibel loon m.a.w. een cafetariaplan?
Vandaag bestaat er geen juridisch kader voor een cafetariaplan, wel bestaan er regelgevingen rond individuele elementen die deel uitmaken van het loon en van zo’n plan om flexibel te verlonen. Hierdoor wordt het invoeren van een cafetariaplan een juridisch complexe materie. Maar laat je hierin niet ontmoedigen en zoek hier hulp in.
Daarnaast is het ook belangrijk dat het overstappen naar een flexibelere vorm van verlonen gebeurt op een budgetneutrale manier. De loonkost van de werkgever mag niet stijgen, noch dalen. Hierdoor ga je dus een deel van het loon omzetten naar een potje waarmee de werknemer zelf voordelen kan kiezen. Maar welk deel van de verloning kan omgezet worden? Hierop heb ik spijtig genoeg geen standaard antwoord. Welke aspecten van het loon kunnen omgezet worden? Dit hangt af van de individuele overeenkomst, maar ook van de afspraken binnen je paritair comité. Zo kan een eindejaarspremie omgezet worden, als het paritair comité (vb PC 200) duidelijk vermeldt dat de werkgever de eindejaarspremie mag omzetten in een gelijkwaardig voordeel. Indien er een bonusbudget is, kan dit ook omgezet worden naar een budget om flexibel in te vullen. Ken je als werkgever een extralegaal verlof toe, dan kan je het loon hiervoor ook omzetten in een budget voor het cafetariaplan,…. Met andere woorden, het moet case per case onderzocht worden.
2. Welke voordelen kan je aanbieden?
Er zijn veel mogelijkheden, maar hou rekening dat ieder voordeel ook zijn eigen regelgeving heeft rond bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheid. Daarnaast raad ik aan als je hiermee start om niet teveel voordelen aan te bieden en rekening te houden met de administratieve verwerking hiervan.
Enkele voordelen:
- IT-apparaten: laptop, multimedia, headset, camera, iPad,…
- Telefonie: upgrade toestel of gsm-abonnement
- Verzekering: extra bijdrage in pensioensparen of bijkomende ziekteverzekering, tussenkomst bijdrage hospitalisatieverzekering gezinsleden
- Sociale voordelen zoals bijkomende kinderbijslag, tussenkomst in sportabonnement,…
- Firmawagen of upgrade ervan of extra opties
- Woon-werkverkeer: verhoogde tussenkomst, eerste klas treinabonnement, abonnement openbaar vervoer voor houders van firmawagen
- (Elektrische) fiets
- …..
3. Welke actie moet je ondernemen om een cafetariaplan in te voeren?
- Stippel eerst je doelstelling uit met dit cafetariaplan en denk na of dit in je verloningsbeleid past.
- Analyseer daarbij welk budget van het loon kan omgezet worden naar een cafetariaplan.
- Kies zorgvuldig de voordelen uit.
- Tot slot, zorg voor het juridisch kader: noteer afspraken in een policy en individuele addenda voor het bepalen van de voordelen.
Denk je dat dit interessant kan zijn voor je bedrijf? Op basis van een HR-Scan kunnen we jou hierin adviseren en je een stappenplan bezorgen. Contacteer ons vandaag nog en ontdek hoe we jouw leven kunnen vergemakkelijken.